Friday 6 January 2012

Kaip psichologiškai nusiteikti varžyboms? / How to prepare mentally for upcoming competition?

Kaip psichologiškai nusiteikti varžyboms? / How to prepare mentally for upcoming competition?
(Soon in english!)


Ahoi!


Mano nuomuone, geras psichologiškas pasiruošimas yra itin svarbus elementas siekiant pergalės varžybose, todėl šiame straipsnyne pabandysiu aptarti keletą esminių sprendimų ir dažniausiai daromų klaidų bandant įveikti priešvaržybinę baimę ir jaudulį. 








Niekam nepaslaptis, kad buriuotojas prieš varžybas visuomet jaudinasi ir trokšta, kad jo posūkiai varžybų metu eitų kaip saldainiukai, kampas būtų unikalus, o greitis prilygtų PWA milžinams. Tačiau labai dažnai nepavyksta tinkamai nusiteikti, jaudulys užvaldo protą ir jibe’as tampa labiau panašus į gremėzdišką katapultą, galinė kojakilpė tiesiog netikėtai susiaurėja, o laiko nuovoka prieš startą išvis dingsta. Tuomet toks ruonis ima ‘stresuoti’, inventorius pasidaro pats kalčiausias, chopas atsiranda tik toj vietoj kur tu plauki, o vėjas pučia visiem tik ne tau. Taigi, šiame straipsnyje pabandysiu aptarti keletą būdų kaip sukontroliuoti savo mintis, čempioniškai nusiteikti ir paruošti save psichologiškai taip, lyg tai būtų lengvas pasiplaukiojimas Maui saloj, kur krante laukia gražios merginos su pinacolados kokteiliais.


Ko gero svarbiausias priešstartinės būsenos aspektas yra jausmas, kad esi visiškai pasiruošęs. Tai reiškias, kad jautiesi tvirtai, kad stipriau sušlamėjęs epušės lapas tau nevaro vėžio ir kad kojos nedreba taip, kad būtų sunku pataikyti i hidreką. Jausdamasis pasiruošęs žmogus jaučiasi tvirtai, žino, ką ir kaip daryti, tiki, kad jam pavyks sėkmingai įgyvendinti sau išsikeltus tikslus ir neišsimuša iš vėžių pamatęs metais naujesni priešininko inventorių.

Labai svarbu žinoti, kad varžybos prasideda ne tuomet, kai prasideda starto procedūra ar duodamas paruošiamasis signalas. Varžybos prasideda šiek tiek anksčiau (varžybų dienos pradžią ar vakarą prieš). Jau į startą reikia atplaukti visiškai susikaupusiam ir nusiteikusiam, prasiplatinusiam galinę kojakilpę ir užsisegus burės užtrauktuką prie giko. Labai rekomenduočiau nelaukti paskutinės minutės – pasiruoškitę startui iš anksto!


Kad jaustumėtes užtikrintai, nesumaišytumėt ženklų, posukio metu su trapvirve brauktumėt vandenį, suprastumėt iš kur pučia ir besąlygiškai pasitikėtumėt savo įgūdžiais bei inventoriumi reiktų padaryti keletą dalykų:



1.      Sąžiningai ir pilnai išnaudokite treniruočių laiką! Tai yra labai  svarbu norint jaustis užtikrintam prie starto linijos. Tie ruoniai, kurie praleidžia daugiau laiko ant vandens negu namie, o nevėjuotas dienas leidžia salėse ar baseine jaučiasi labiau pasitikintys savimi, tiksliai žino ko gali iš savęs tikėtis ir jaučia, kad gali sužibėti. Tačiau tie buriuotojai, kurie pamiršo palaikyti fizinę forma žiemos sezonu ar tingėjo plaukti, kai meteo rodė 0,5m/s mažiau negu užtektų glisui itin dažnai ‘suskysta‘, pradeda abejoti savo gebėjimais, ima nervintis jeigu kažkas nesigauna iš pirmo karto (o juk dar praeitą vasarą taip gerai gavosi...). Taigi, palaikykit fizinę formą, kapokit žolę, gerkit vytautą ir žinoma paskirkit daugiau laiko buvimui ant vandens! 

  


2.      Visuomet pasirūpinkite organizaciniais klausimais! Kas būna kai išplauki ir prisimeni, kad pamiršai nueiti į skippers meeting‘a ir pažiūrėti kokia bus distancija? Koks jausmas, kai nežinai kuriam fleete plauki? O svarbiausia pagal kurį debesį nustatysit kada prasidės plaukimai jeigu nesivarginsit to sužinoti? Taigi labai rekomenduočiau visuomet pasirūpinti tokiais klausimais prieš prasidedant plaukimams, kad po to netektų bėgioti po pieva ir ieškoti žmonių, kurie tai žino. Tiesiog tokios smulkmenos žiauriai išbalansuoja, dingsta taip reikalingas susikaupimas ir galiausiasiai plauki taip blogai, kad teisėjai sutrumpina kontrolinį laiką, nebegalėdami laukti kol 27 kartą išsitrauksi burę iš vandens.

3.      Nusiteikite!
Dažniausiai daromos klaidos, kurios visiškai nepadeda teigiamai nusiteikti:


Vengimas galvoti apie varžybas, mat kuo daugiau galvosi tuo labiau jaudinsies ar bijosi. Svarbiausia yra ne tai, ar galvojame apie būsimus plaukimus, ar ne, o tai
galvojate ir kiek galvojate. Labai patarčiau mokintis kontroliuoti savo mintis, nes dažniausiai baimė kyla ne dėl būsimų varžybų, o dėl galimų nesėkmių: „Baisu, kad prie 2 ženklo - kur reikia suktis – vanduo net šiaušiasi“, „Katastrofiškai baisu padaryti falstartą, nes kolkas užimu prizinę vietą ir Rytis kvėpuoja man į nugarą“, „O baisiausia tai, kad pučia tiek, kad greičiausiai mane, tik pradėjus glisuot, nupūs į nendres“.




Tačiau būkit vyrai ir pabandykit padaryti štai ką:
Užduokit sau paprastą klausimą – ko aš bijau?! Ko gero atsakymai bus panašūs į šiuos – „Nenoriu, kad mane Petriukas aplenktų per apačia“, „Nenoriu prarasti prizinės vietos“ ar „Bijau, kad galiu nepatekt i gold fleeta, nes mano fleete plaukia daug stiprių buriuotojų“. Pastebėsite, kad baimės susijusios su tikslais, kurių baiminatės, kad nepavyks pasiekt. Tačiau, kad jau taip viskas blogai, kodėl nepabandžius:
1. Paieškoti kontraargumentų. Pagrįskit, kodėl jūsų baimės neišsipildys, pasitelkę logiką tiesiog pabandykit įvardinti sau savo stipriąsias savybes, kurios padės jum padaryt ta nelemtą posukį glise prie 2 ženklo ar paplaukti toliau nuo nendrių. Jeigu pavykdavo ne varžybų metu, tai kodėl po velniais negalės pavykti dabar? Jeigu 2 dienas Petriukas nerado vairo su kuriuo mane lenktų per apačia, tai nereiškia, kad ir šiandien ras ir t.t. Tai sustiprina pasitikėjima savo jėgomis ir žinoma nuramina.

2. Įvardinkit sau tikslus, kuriuos norėtumėt pasiekti. Labai sunku suplaukti gerai, kai visko aplink bijai ir per tą baimę net nesuvoki ko iš tų varžybų nori. Nusiraminę apmąstykite, ką ir kaip darysit, ką starto metu dengsit ir į kurią pusę plauksit. Tai turėtų padidint jūsų šansus viską atlikti kruopščiai ir teisingai.

3. Įsivaizduokit save varžybinėje situacijoje pasiekiant užsibrėžtus tikslus. Yra žmonių, kurie netiki vizualizacijos poveikiu, tačiau tai tikrai labai stipriai įtakoja patį plaukimą. Įsivaizduokit save lekiant taip, kad galva čiut ant pečiu laikosi, matykite save darantį gražų, technišką posūkį ir finišuojantį norimoje vietoje. Įsivaizduokit save tokį susikaupusį, koks norėtumėte būti pačioje distancijoje. Jeigu sąlygos yra tokios žiaurios, kad nesinori išlipt iš mašinos, tai įsivaizduokit save plaukiantį tose sąlygose ir įveikiantį visus gūsius, chop‘a. Senolių išmintis byloja, kad tai padeda! :)





4. Skirkit sau šiek tiek laiko prieš plaukimus. Tai tikrai nereiškia, kad prieš startą reiktų lėkti i SPA centrą ir pasidarius veido kauke laukti kol išdžius agurkai ant akių. Tiesiog, galėtumėte dar kartą apgalvoti savo planą, susikaupti, apsižiūrėti ar nieko nepamiršot ir t.t. Žinoma, galite juokauti su chebra, eiti ratu ir visiem pasakoti kaip bus sunku arba tiesiog pabūti nuošalėje ir tarsi sutelkti energiją būsimiems plaukimams. Kai prieš startą rūpinaties viskuo apart susitelkimo plaukimui, jūs švaistote energiją ir didelė tikimybė, kad plaukimo metu viskas klostysis ne taip kaip noretumėt.       



4.      Kai baimė taip užvaldo, kad išmuša šaltas prakaitas arba padidinat vizitų skaičių į toletą – mokinkitės stabdyti save. Yra žmonių, kurie iš jaudulio tiesiog „perdega“ ir baimė juos tiesiog gyvus suvalgo. Kai šimtą kartų galvoje peržiūrit tas scenas kaip visiem gerai plaukiasi tik ne tau, jūs tarsi iš tiesų dalyvaujate tose varžybose. Išeikvojate pačioms varžyboms skirtą energiją ir kai ateina laikas rodyti stebuklus gaunasi – šnipštas.. Susikaupkite ir pasakykite sau: „Užteks, apie varžybas pagalvojau užtektinai. Apmasčiau visas galimas scenas ir įvykius. Vsio“ ir galvokite apie ką nors kitą. Turėtumėte suprasti vieną dalyką, kad žmogus negali kontroliuoti įvykių vykstančių išorėje, tačiau gali sukontroliuoti vykstančius viduje.

Ir beje, practise makes perfect, tad nesigavus nusiteikti pirmą kartą, bandykite kitose varžybose ir dar kitose. Taip pat būtų labai naudinga jeigu prieš kiekvieną paprastą ruonių pasiplaukiojimą nusiteiktumėt taip lyg tai būtų varžybos. Tuomet pratinsit protą prie tų vėžį varančių salygų ir jausmų, kurie užeina prieš varžybas. Laikui bėgant tapsit tokių šaltų nervų, kaip terminatorius.

5.      Klausykitės muzikos! Tai pasakiškai padeda nusiraminti ir susikaupti. Vakarą prieš varžybas, kad nereiktų gert valerijonų, galite klausyti raminančios muzikos. Prieš pat varžybas klausykitės užvedančių dainų, kurios pradėtų greičiau varinėti kraują, nes dažniausiai nuo jaudulio žmogus jaučiasi mieguistas ir apdujęs. O kadangi varžybos – ne pietų miego metas, prasideda kvailos klaidos ir visokios nesamonės nuo kurių pradeda važiuoti stogas ir plaukimas jau nebūna panašus į plaukimą.





 

      Taip pat, niekada neleiskite, kad įvykiai, kurie nutiks distancijoje išmuštų jus iš vėžių! Susikoncentruokite ties tuo, kas jum yra svarbu ir nekreipkit dėmesio į visas smulkmenas. Analizuokit klaidas, mokinkitės iš jų. Būkite geriausi kokie tik galite būti
      Prisiminkite – čempionais tampama, o ne gimstama!


Parašykit savo nuomuone, siūlymus bei komentarus ! :)






Nuotraukos ir literatūra:
(forum.bodybuilding.com; http://www.sportopsi.com/straipsniai/straipsniai1/str_priesvarzybas.html; http://www.brianmac.co.uk/winedge.htm; ir google vaizdai)



 

3 comments:

  1. Man pries ir per varzybas geriausia ramybe ir tyla.

    ReplyDelete
  2. Visus apima priešstartinė tryda. Tik ne visiems pramuša. O tada tik grite gali pagelbėti. :)

    ReplyDelete