Wednesday 21 July 2010

Pabaiga

Liepos 10

Šiandien nors plaukimai ir vėl neįvyko, bet pavyko šiaip pasiplaukioti.
Vakare buvo apdovanojimų ceremonija
Master:
1. ITA 415
2. ITA 60
3. BRA 5

Youth:
1. POL 13
2. POL 83
3. FRA 32
4. POL 44
5. POL 23
6. EST 24 John Kaju
7. Aš
Junior
1. Aš
2. Justin Denel FRA
3. BRA 1313

Visai neblogas rezultatas, bet jeigu būčiau startavęs gerai (visus plaukimus startavau blogai arba tragiškai) režultatas galėjo būti dar geresnis. Kitais metais tikiuosi pakilti bent kokiom 5 vietom, nes daugumai lyderių tai buvo paskutiniai metai YOUTH klasėje.

Rytoj išvažiuojam iš Cagliari.

Saturday 10 July 2010

Liepos 9

Viskas prasidėjo kaip įprastai, bet vėjas kažkodėl nekilo. Visą dieną pūtė apie 7 knotus, bet jie buvo labai nepastovūs todėl startų nedavė.
Vakare vyko 'fun race' ir vakarėlis. Visi dalyviai buvo suskirstyti į poras, o poros į 4 grupes. Kiekviena grupė gavo po inventoriaus komplektą. Užduotis kuo greičiau nuplaukti iki ženklo, grįžti ir atiduoti inventorių kitai tavo grupės porai. Vienas poros narys pumpuoja, kitas iriasi.
Man sekėsi neblogai ir mano grupė užimė garbingą 4 vietą.
Vėliau vyko diskoteka, bet kadangi tikėjomės, kad rytoj bus startai mes išvažiavom namo.

Friday 9 July 2010

Liepos 8

Elenos nuotraukos:
http://picasaweb.google.lt/elenaj79/Sardinia201007?authkey=Gv1sRgCMKhx-eOmab9hwE&feat=directlink#
http://picasaweb.google.lt/elenaj79/Sardinia4ThDay#

Rezultatai, naujienos, nuotraukos:
http://www.formulawindsurfing.org/



Liepos 8

Rytas buvo šaltesnis, nei įprastai ir temperatūra greitai nekilo. Viso labo tik 31 laipsnis.
Vėjas pradėjo kilti, kaip vakar, bet visi nuskubėjo takeluotis anksčiau, nes teisėjai įspėjo, kad nelauks visų taip ilgai kaip vakar.

Išplaukus vėjo buvo kokie 8-12 knotų. Bandė duoti du startus, bet abu nutraukė dėl vėjo trūkumo, nors jo kaip ir buvo gana. Taigi praleidom kokias dvi valandas ant vandens, o plaukimų nedavė. Tos dvi valandos jėgų atėmė nemažai.
Po trumpos pertraukos mus vėl išvarė ant vandens. Šį kartą vėjas buvo stipresnis iki kokių 15 knotų. Vietiniai sako, kad tai tradicinis Cagliario vėjas. Po kurio laiko atėjo ir jūrinė, 1 metro bangelė, ji maišėsi su vėjo sukelta pusmetrine bangele ir viso to pasekoje akvatorijoje buvo labai ‚neskanus‘ čiopas. Panašu į kuršmares.
Davė du startus. Abiejuose kaip reikiant sugrybavau, vietoj to, kad lėkti link kranto ir palei jį kilti link ženklo, aš nusprendžiau sugudrauti ir varyti į jūrą. Jeigu pirmame plaukime nuo savo konkurentų atsilikau dar nedaug, tai antrame tiek prisigudravau, kad į ženklą atplaukiau 3 ar 4 dešimtuke. Abiejuose plaukimuose atsikovojau po kokį 20 vietų ir finišavau 16(??) ir 21.
Tada teisėjai nuvarė visus į krantą, kur per greitai sušauktą skipper meeting‘ą pasakė, kad jeigu varžybų dalyviai plauks į pliažo zoną, policija nutrauks varžybas.
Tada vėl išvarė visus ant vandens. Nusprendžiau startuoti kairiu ir man beveik pavyko, bet palei ženklą vienas prancūzas užmetė ant manęs savo burę, jei būčiau turėjęs, kur pasitraukti nebūčiau nukritęs, bet žemiau manęs buvo dar vienas prancūzas. Taigi kol padariau vandens startą likau vos ne paskutinis. Po to vėl visus vijausi ir lenkiau.
Finišavau 21.
Vakare vėl buvo ‚pasta party‘.

Thursday 8 July 2010

Liepos 7

Liepos 7

Ryte atvykus vėjas kaip ir visada nelabai pūtė. Bet vietiniai sakė, kad viskas bus kaip vakar.
Taigi išsivyniojom bures ir užsiėmėme vietas pavėsyje. Po kurio laiko vėjas pradėjo kilti ir teisėjai nuleido morką. Tada prasidėjo bruzdesys: visi bėgiojo pirmyn ir atgal, vyniojosi bures, prisukinėjo vairus ir nešėsi inventorių į vandenį.
Vėjo apie 8-10 knotų, vanduo beveik visiškai lygus (bangelė iki 10-20 cm) – idealios sąlygos man.
3 kart perplaukiu starto liniją ir nusprendžiu vėl startuoti kairiu.
Šį kartą ant starto linijos nesustoju, bet patenku į ITA 163 šėšėlį. Vis dėl to prie viršutinio ženklo atplaukiu antro dešimtuko pradžioje. Paėmęs antrą viršutinį ženklą nesisukau iškarto kaip kiti, bet paplaukiau dar apie 50 metrų, kad apsisukęs gaučiau švarų vėją. Lengvai išglisuoju ir pasileidžiu žemyn, apsisuku šiek tiek anksčiau už kitus, tačiau išeinu tiesiai į apatinį ženklą. Man į nugarą alsuoja FRA 32. Priešvėjinėje tiesėje jis mane prisiveja ir aplenkia kokiais 5 metrais. Pavėjui aš jį vejuosi ir aplenkiu, bet jis apsisuka ankščiau už mane ir nulekia tiesiai į ženklą, o aš paplaukęs toliau apsisukęs plaukiu vos ne halfwindu. Prie apatinio ženklo pamatau paskui mane plaukiantį John Kaju, bet jis jau per toli, kad mane aplenktų.
Finišuoju 9 bendroje įskaitoje ir 5 Youth. Tikrai džiaugiuosi geru savo plaukimu.

O Arnas šiandien įgavo vertingos patirties – protestavimo patirties. Ant starto eidamas dešiniu halsu jis susidūrė su ITA 5. Inventorius nenukentėjo, italas atliko baudą (360 laipsnių apsisukimas), o Arnas suplaukė distanciją, dėl to teisėjai ilgai svarstė ar patenkinti jo protestą. Tačiau kadangi Arnas padavė protestą pagal visas taisykles (iškarto informavo apie tai priešininką ir teisėjus, grįžęs į krantą iškarto užpildė protesto formą ir ją iteikė) protestas buvo priimtas ir atstatytas prieš tai buvusių plaukimų vidurkis (27 vieta vietoj 34).

Vakare buvo ne ‚pasta party‘, bet ‚dinner‘. Skirtumas tas, kad be makaronų dar buvo ir dešrelių, o užkandai čipsų su sūriu.

Wednesday 7 July 2010

Europos FW Festivalis



Šiais metais nutarėme važiuoti į Sardiniją, Cagliari, Italiją, kur vyks Europos FW čempionatas Jaunimui/Senimui – Junior/Youth/Masters. Sekite naujienas apie mano ir Arno pasirodymą jame mano bloge.
Mano naudojamas inventorius:
Burės:
Severne CODE RED 10,0
GAASTRA GTX 8,5
Lenta:
Starboard HWR
Vairai:
Z fins 72/74 cut‘ai
Deboichet R13
Huricane FRB 7

P.S
Mielai priimu visus sponsorių pasiūlymus
P.P.S
Labai dėkoju esamiems rėmėjams

Birželio 30
Iš namų pajudėjom po 6.
Apsistojome Graz-e. Miestas labai gražus, gyvas.
Pavakarieniavome , po to pasivaikščiojom po miestą. Aš užlipau, o mama su tėčiu užsikėlė liftu į pilį esančią apie 70 metrų virš miesto, nuo kurio atsivėrė nuostabi panorama.

Liepos 1
Iš Graz‘o pajudėjom 7.30
Pusiaukelėje iki Livorno sugedo mašinos kondiciopnierius, o lauke  +35.  Važiuojam atdarais langais-vėdinamės.
Į Livorno atvažiavom po 15h. Čia užėjom į keletą parduotuvių, supermarketų. Viena iš jų Decathlon sporto prekių parduotuvė dydžio kaip Maksima XXX. Joje galima rasti visko nuo dviračių iki žvejybos reikmenų ir nuo turizmo reikmenų iki burlenčių įrangos. Taip - burlentės prekybos centre.
Dabar sėdim kelte į Sardinia savo kajutėje. Jūra lygi.
P.S
Mes pasirinkome kėlimąsi per naktį, iš Livorno, Šiaurės Italijoje į Golfo di Aranci, Šiaurės Sardinijoje.

Liepos 2

Sėkmingai atplaukėm į Golfo di Aranci. Miego man trūko, tai beveik visą kelią iki Cagliari pramiegojau (apie 300 km).  Atvažiavę į Cagliari belaukdami savo apartamentų savininko apėjom ratuką po miestą.
Miestas nemažas. Jis yra Sardinijos sostinė.
Apartamentas pasirodė esąs geresnis nei tikėjomės – senoviškai įrengtas, netvarkingas, bet didelis. Jame įsikūrėme, pavalgėme, o tada šiek tiek numigome.
Pamiegoję nuvažiavome į vietą, kur vyks varžybos – Poeto Beach. Vėjo plaukimui neužteko, tai tiesiog pasimaudėme jūroje. Vanduo šiltas – virš 20 laipsnių.
Sužinojome, kad šį savaitgalį čia vyks Italijos Taurės varžybos - bandysime jose irgi sudalyvauti – bus nebloga treniruotė prieš Europos čempionatą.

Liepos 3

Šiaip ne taip užsiregistravom į Italijos taurės varžybas. Angliškai čia šneka ne daug kas, o ir tie patys ne per geriausiai.
Vėjas pūtė  apie 6-8 knotus, palei krantą traukė gal 10 knotų vėjas.
Pirmą startą davė prie kokių 5-6 knotų – niekas glisuoti net nebandė.
Antrą startą davė prie kokių 8 knotų glisavo apie 70 procentų plaukiančių. Visi nusprendė startuoti kairiu ir plaukti link kranto. Aš prieš pat startą, apsigalvojau ir startavau dešiniu halsu užblokuodamas visus plaukiančius kairiu. Deja nuplaukęs giliau į jūrą ir apsisukęs nesugebėjau išglisuoti (nors vėjo kaip ir užteko) ir aš pralošiau viską ką buvau išlošęs geru startu. Vis dėl to prie viršutinio ženklo atplaukiau kažkur 10, po to plaukimą nutraukė dėl vėjo trūkumo. Vėjas daugiau nebepakilo.
Vakare buvo vakarėlis su daug makaronų ir šiek tiek kepsnių.
Beje, vienas iš lyderių antro plaukimo metu, buvo kai kam galbūt pažistamas Grand Masteris iš Australijos, 71 metų Tyboras AUS-1. Robukas pamatęs jį Gardoje prieš 2 metus apibūdino jį taip – „tokie seneliai, net vaikščioti neturėtų, o jie dar plaukia“.
Čia taip pat nemažai čekų,  brazilai (BRA 10 ir BRA 767)

Liepos 4

Nuo pat ryto pradėjo rinktis buriuotojai, besiruošiantys Europos FW festivaliui, dauguma jų nesiregistravo į Italijos taurės varžybas, todėl dalyvių skaičius liko nepakitęs – apie 25 buriuotojai.
Iš ryto vėjas nepūtė, bet po pietų įsijungė termikas ir visi nuskubėjo takeluotis savo inventoriaus. Niekas čia įtemptų burių nelaiko, nes stiebas lūžtų po kelių minučių – temperatūra pavėsyje šiandien buvo iki 40 laipsnių.
Netrukus davė startus. Pūtė apie 7-10m/s. Kaip ir vakar labiau apsimokėjo startuoti kairiu halsu ir plaukti link kranto. Nepaisant to startuojantys kairiu ir dešiniu halsu pasiskirstė daugmaž po lygiai. Aš startavau kairiu halsu, bandžiau startuoti palei pat ženklą, bet šiek tiek apsiskaičiavau ir teko startuoti toliau nuo jo. Kad nesusidurti su plaukiančiais dešiniu halsu šokau per starto liniją kokiom 2-4 sekundėm per anksti. Visa laimė kad per anksti iššoko ir vienas italas, plaukiantis arčiau katerio – jo falstartą pastebėjo, o mano ne. Bet padaręs falstartą neapsisprendžiau ką daryti, galvojau gal plaukti link katerio – o gal tęsti plaukimą. Begalvodamas leidau keliems buriuotojam aplenkti mane ir paskui teko vilktis suveltame vėjyje. Visą plaukimą plaukiau pirmam dešimtuke ir tik antro rato priešvėjiniame kurse mane aplenkė vienas italas – pavėjui jį truputį prisivijau, bet neaplenkiau.
Po to dar bandė duoti kelis startus, bet visus atšaukė, nes pasilpo vėjas. Per juos supratau, kad prie 7 knotų aš esu jau nebe lyderis, o looseris. Kokie penki italai: ITA 3, ITA 60... ir taip pat AUS 1 glisuoja už mane gerokai anksčiau. Kitiems metams teks ieškotis vienuoliukės.

Taigi Italijos taurėje užėmiau 6 vietą, o U20 klasėje iš 2 dalyvių 2 vietą J – visai neblogai. Šios varžybos taip pat buvo puiki treniruotė prieš Europos FW festivalį.

Inventorius/žmonės/sąlygos/varžybų tvarka

Čia atvažiavo nemažai čekų, lenkų, brazilų, žada atvažiuoti estai. Gaila, kad nėra daugiau lietuvių.

Sąlygos čia geros, vanduo 25 laipsniai, dugnas smėlėtas, krantas smėlėtas, jokių uolų.
Vėjas:
Mistralis – pučia iš kairės,
Termikas – pučia iš dešinės, šiek tiek nuo kranto.
Kolkas kiek čia buvom pūtė visas dienas. Vėjas gūsiuotas ir nestabilus, ypač prie kranto. Kuo toliau į jūrą tuo jis lygesnis, bet ir silpnesnis. Pučia nuo 8 iki 18 knotų.

Per Italijos taurės varžybas distancijoje plaukiojo kokie 6 kateriai:
2 palei viršutinius ženklus (jų buvo 2)
2 prie starto linijos – vienas starto kateris, kitas palei starto linijos ženklą malėsi,
dar 2 ar 3 plaukiojo aplink plaukiančius.
Privalumai:
Kai atšaukiamas plaukimas sužinai iš karto, nesvarbu kurioje distancijos vietoj bebūtum (kateris priplaukia prie tavęs, mojuoja vėliavėle, signalizuoja ir rodo grįžti į startą), o ne suplaukęs visą distanciją.
Po kiekvieno plaukimo prie tavęs priplaukia kateris ir pasiūlo atsigerti vandens.
Na ir žinoma jei atsitiktų nelaimė tave iškarto partemptų  į krantą, o kitiems varžybos dėl to nebūtų sutrukdytos.
Pasikeitus vėjui distanciją perstato per kelias minutes, o ne per pusvalandį ar valandą.

Liepos 5

Registracijos ir treniruočių diena.
Visą dieną pūtė šiaurės rytų mistralis. Iš ryto 10-15 knotų, o po pietų pakilo iki 15-25 knotų.
Tie, kurie atvažiavo šiandien ar vakar plaukė beveik visą dieną, o aš tik pora valandų iš ryto ir valandžiukę po pietų.
Susipažinau su vienu italų – visai smagiai pakalbėjom, bet jis niekaip negalėjo suprasti dviejų dalykų:
- Kad man dar tik 16 metų (sueis liepos 20). Visi italai, kurių klausė kiek man metų davė man bent 18.
- Kad ežerai Lietuvoje užšąla. Jis pasitikslino kelis kartus, po to klausė ar pilnai užšąla, ar visi ežerai užšąla ir vis tiek liko apstulbęs – jam tai kažkas antgamtiško. Kiti italai irgi sunkiai tuo patikėjo.

Po pietų buvau išplaukęs su mamos 111 Futura ir freeraidine bure. Nepaisant to, kad burė ne reisinė greitis vis tiek buvo neblogas, taigi nusprendžiau nuplaukt palenktyniauti su 13-14 metų vaikais, tarp jų ir dviem panelėm. Galvojau, kad juos lengvai aplenksiu, bet...
Gerokai suklydau, greičiai jų geri, o posūkius vienas iš jų daro dar geriau už mane. Panelės irgi varo gerai – po vieno posūkio patingėjau pumpuotis ir po to kol įsilėkiau turėjau kokius 500 metrų atkakliai kovoti su beveik dvigubai už mane mažesne mergaite. Vienu metu net išsigandau, kad ji mane aplenks, bet visa laimė neaplenkė.
Čia vaikai varo tikrai gerai.

Vakare įvyko atidarymo ceremonija ir ‚pasta party‘, kur vėl davė dviejų skirtingų rūšių makaronus.


Liepos 6

Pirma Europos čempionato diena. Iš viso užsiregistravo 55 dalyviai:
2 moterys
1 senioras (open – 20-40m)
2 formula experience buriuotojai
2 Junior‘ai (tarp jų ir aš – iki 17m)
19 Youth‘u (iki 20m)
likę masteriai arba Grand masteriai

Per susirinkimą paskelbė, kad visi division‘ai startuos kartu.
Po surinkimo teisėjai iškėlė morką. Po poros valandų vėjas pakilo, morką nuleido ir visi išskubėjo ant vandens.
Vėjas starto metu, buvo apie 8-10 knotų, bet kadangi startavau žemiau kitų man teliko kokie 5, taigi teko palaukti kol visi nuplauks ir tada pumpuotis.
Distancija ir vėjas tokie patys, kokie buvo per Italijos taurės varžybas, taigi ir vėl startavau kairiu.
Prie viršutinio ženklo atplaukiau kažkur trečiam dešimtuke. Tačiau pasinaudojęs taktine gudrybe pavėjui daug ką aplenkiau. Visi apsisuko gerokai per anksti ir išėjo ne tiesiai į ženklą, o gerokai aukščiau. Vėjas tuo metu pasėdo ir niekas išsipumpuoti nesugebėjo. Aš tuo tarpu išėjau palei pat ženklą, apsisukau, išglisavau ir nulėkiau. Į viršutinį ženklą atplaukiau kartu su EST 24 Kaju John ir ESP 16 Pablo ..trampampam. Deja pavėjui mano dešimkė netraukė, važiavau ant glisavimo ribos. Taigi tiedu atitrūko ir nulėkė, taip pat mane aplenkė ir AUS 1 Tibor Ferenzi.
Vėjas dar labiau nusilpo ir nors dar bandė duoti startus, bet beveik niekas neglisavo.
Šią dieną daugiau nieko neįvyko.
Bendroje įskaitoje atplaukiau 13, Youth divisione 7.
Arnas atplaukė 27, Master klasėje 16.
Kaju John 10, Youth divisione – 5.
Vakare vėl buvo ‚pasta party‘