Tuesday 8 September 2009

Lietuvos čempionatas 2009, Ventainė SLALOM'as

Šeštadienį nuo pat ryto pūtė stiprus vėjas. Taigi buvo aišku, kad šiandien įvyks bent keli slalomo plaukimai.
Per susirinkimą buvo aptarta naujoji slalomo varžybų sistema.
Šiek tiek apie ją:
1. Dalyviai burtų keliu suskirstomi į kelis pogrupius (šį kartą buvo du pogrupiai po 14 žmonių).
2. Iš pradžių įvyksta kvalifikaciniai plaukimai ir geriausi patenka į auksinį pogrupį, šiek tiek mažiau geri į sidabrinį ir t.t. (Šį kartą iš kiekvieno pogrupio į auksinį pateko po 7 žmones)
3. Toliau paeiliui vyksta auksinio ir sidabrinio ( jei yra ir daugiau) pogrupių plaukimai. Penki geriausi pogrupio buriuotojai iš žemesnio pogrupio pereina į aukštesnį, penki blogiausi nukrenta į žemesnį. Kiti lieka ten kur buvo. Jei esi geriausiame pogrupyje gali tik kristi žemyn, jei blogiausiame - kilti aukštyn.
Ši sistema man labai patiko ir tikiuosi ji bus naudojama ir kitose varžybose.
Jos pliusai:
1. Vienu metu distancijoje plaukia žymiai mažiau žmonių;
1.1 Plaukiantiems gale vėjas lieka "švaresnis";
1.2 Mažiau "susikuičia" vanduo;
1.3 Sumažėja susidūrimų tikimybė ant posūkių ir tiesiosiose (jei distancija 8);
2. Net jeigu ir iškrenti į žemesnį pogrupį turi galimybę grįžti į aukštesnį (aš ja labai mielai naudojausi);
3. Prasčiausi buriuotojai suplaukia tiek pat plaukimų kiek ir lyderiai;
4. Tarp plaukimų turi minimum 15min poilsio;
(2 ir 3 punktai palygina šią sistemą su PWA)
Minusai:
1. Suplauki mažiau plaukimų lyginant su iki šiol naudota sistema;
Pasiūlymas:
Jei ši sistema bus naudojama ir downwind slalomui galima pradėti starto procedūrą antram pogrupiui vos tik išplaukė pirmasis;

O dabar apie pačius plaukimus.
Vėjo stiprumas per plaukimus ganėtinai stipriai kaitaliojosi. Pakildavo iki 16m/s nukrisdavo iki 10m/s. Aš plaukiau su Starboard iSonic 94l lenta ir Neilpryde Combat 5,0 wave bure. Kai vėjas parimdavo man su šiuo komplektu buvo pats tas, tačiau kai užkildavo - būdavo rūgštu. Ne tiek dėl vėjo, kiek dėl labai pikto ir didelio čiopo. Jis krato, mėto, stengiasi pagauti ir paskandinti lentos nosį. Spausti pilnu greičiu nesinorėjo. Noras dar sumažėjo po kelių katapultų ir vieno griuvimo posūkio metu po kurio 5 min nejaučiau kojos.
Greitis šiose varžybose lėmė toli gražu ne viską. Jeigu sugebėdavai nenugriūti ant posūkio, sidabriniam pogrupyje vieta 5-tuke beveik garantuota. Visi labai patobulėję, ypač ant startų - jei startuoji pavėlavęs 2 sec lieki kone paskutinis (auksiniame pogrupyje).

Aš geriausiai suplaukiau paskutiniame plaukime kai vėjas parimo.
Bendroje įskaitoje likau 13.
Prizininkai
1. LTU-51
2. LAT-25
3. LTU-13
Photo by ELENA

Monday 7 September 2009

Lietuvos čempionatas 2009, Ventainė

Nuo pat penktadienio vakaro į Ventainės kempingą pradėjo rinktis stipriausi Lietuvos buriuotojai, pasirengę varžytis dėl Lietuvos čempiono titulo. Šeštadienį iš ryto buriuotojų privažiavo dar daugiau, taip pat atvažiavo ir du Latvijos buriuotojai.
Per susirinkimą buvo nuspręsta šeštadienį vykdyti FW discipliną, o sekmadienį - Slalom'o.
Pirmi du FW plaukimai vyko prie vidutinio-silpno vėjo. Tai - mano sąlygos. Tačiau pirmą plaukimą suplaukiau prastokai, nes įkritau vos sustartavęs. Nepaisant to sugebėjau daug ką pasivyti ir aplenkti. Antrame plaukime nepadariau jokių didesnių taktinių klaidų ir finišavau 9.
Po pertraukos vėjas gerokai pakilo ir vieno plaukimo nesuplaukiau. Grįžęs į krantą pasikeičiau burę į mažesnę ir ketvirtą plaukimą suplaukiau - nors ir nepergeriausiai. Jo metu buvo "įkočiotos" ganėtinai didelės bangos virš - 1m.
Po pertraukos vėl išplaukiau su mažesne - 8,5 bure. Tačiau vėjas jau buvo parimęs. Vos spėjau grįžti į krantą, pasikeisti burę ir nuplaukti iki starto. Penktą plaukimą vėl suplaukiau vidutiniškai. Tačiau paskutinį - šeštą plaukimą stengiausi plaukti paskui vieną iš lyderių - LAT 25 ir man tai tikrai padėjo užimti geresnę poziciją.
Galutinėje įskaitoje likau 13.
Prizininkai FW :
1 - LAT 48
2 - LTU 76
3. - LTU13.