Tuesday 28 July 2009

Atostogos III dalis Galicija

07.18
Taigi ryte teko krautis šlapią palapinę. Iš Baskų krašto nusprendėm traukti į Asturias regioną. Bet kadangi ten nieko gražaus nepamatėm, (palyginus su Baskija) nusprendėm važiuoti toliau - iki Galicijos. Nors per palydovinį žemėlapį debesų nebuvo matyt, čia lijo. Apsistojom Valdovino miestelyje, bute prie kempingo. Nuėjom į pliažą apsižiūreti ir pamatėm, kad bangų yra visai neblogų. Rytoj ryte nusprendėm plaukti (su banglente), nes vėjo nebuvo ir jo nežadėjo.
07.19
Ryte oras buvo toks pat kaip ir vakar vakare. Visi masiškai išvažinėjo iš kempingo. Pasikalbėję su vienu vokiečiu sužinojom, kad 200 km piečiau šviečia saulė. Tai nusprendėm šiek tiek pasurfint, o po to važiuoti į pietus. Kol surfinom ir čia išsigiedrijo, bet vistiek patraukėm tolyn. Deja, važiuojant toliau į pietus banga dingo, ir kai apsistojom kempinge Ancoradoiro, šiauriau Muros miesto, ji lūžo tik prie pat kranto.
07.20
Kadangi šiandien mano gimtadienis nusprendėm niekur nevažiuoti. Iš pradžių ėjom į pliažą, o vėliau pasivaikščiojome po uolėtą kyšulį netoli kempingo. Rinkom gražesnes kriaukles. Šiandien paskutinė diena prie Atlanto vandenyno. Rytoj išvažiuojam link Šveicarijos, kur žadam dar po kalnus palaipioti.

Monday 27 July 2009

Atostogos II dalis Pirėnai ir Baskija


Ryte atsikėlėm, susikrovėm daiktus, papusryčiavom, atsisveikinom su kaimynais ir pajudėjom.Vakare apsistojome netoli Prancūzijos sienos su Ispanija prie Viduržemio jūros. Vaizdas blogesnis nei Šventojoje. Visur pilna mažų krautuvėlių, kioskelių ir taip toliau.
07.12
Susidėjom daiktus ir pajudėjome Pirėnų link. Vakare atvažiavom į miestelį Torla. Tamsoje pasistatėme palapinę. Naktį keliu važinėjo daug mašinų - pagal tai nusprendėme, kad čia turėtų būti kažkas gero. Be to, iš žemėlapių žinojome, kad netoli yra nacionalinis parkas.
07.13
Ryte bandėme į nacionalinį parką įvažiuoti savo mašina, bet nepavyko. Pasirodo vasarą ten galima patekti tik autobusu, kuris žinoma mokamas. Kai vis dėlto ten patekome (autobusu), pasirinkome 3h maršutą (į vieną pusę) link pagal aprašymą įspūdingo krioklio. Pakeliui pamatėme dar bent 10 nemažiau įspūdingų už paskutinį krioklių. Tiesa, mums tas 3h mašrutas išsitesė iki 4,5h, nes kiekvienas norėjo pats nufotografuoti kiekvieną krioklį. Atgal nefotografuodami grįžom per kiek mažiau nei 2h.
07.14
Pajudėjom link Atlanto vandenyno. Kaip savo tikslą pasirinkom Mundaką. Bukletuose rašoma, kad čia pati geriausia pasaulyje kairinė (lūžta iš kairės į dešinę) banga. Atvykom dar ganėtinai anksti, bet kol ieškojome geresnės vietos apsigyventi laiko surfinti neliko. Tik šiek tiek pasimurkdžiau su bodyboard‘u.
07.15
Iš ryto pavažinėjom po apylinkes ir nusprendėm, kad geriausia vieta apsigyventi kempingas Mundakoje. Pasistatę palapinę išėjome į miestą ieškoti surf nuomos. Bet vietinėje surf nuomoje mums pasakė, kad pradedantiesiems reikia surf mokyklos, o ji laisva tik nuo 20d. Taigi nusprendėm važiuoti į Bakio. Ten iškarto gavom išsinuomuoti 2 lentas. Su bodyboard‘u nėra ką lygint, bangą pagauti žymiai lengviau, greitis didesnis, varai toliau. Kai bandai atsistoti prasideda problemos, o tiksliau labai daug problemų. Tai koją ne ten pastatai, tai ranka į vandenį atsiremi, tai ..., tai..., tai... Tačiau visos šios problemos baigiasi taip pat – nemokamu nosies, burnos ir akių skalbimu druskuotu Atlanto vandeniu. Jei pataikai ant geresnės bangos tai ir dugną paarti tenka, o kartais ir lentos tvirtumą su kuria nors kūno vieta išbandai (jos tikrai tvirtos). Viena iš dažniausių problemų labai panaši į katapultą – varai nuo bangos per daug atsigulęs priekyje, lentos nosis susminga į vandenį, ji sustoja, o tu toliau raidini bangą, po kurio laiko sustoji, o tada tavęs laukia akistata su lenta.
Neskaitant visų problemų ir nesvarbu ar varai ant pilvo atsigulęs ar atsistojęs (bent 1 sekundei) džiaugsmo dozę gauni dydžio sulyg drambliu.
07.16
Gaunu išankstinę gimtadienio dovaną – surfboardą. Tai naujutėlaitis NSP Funboard 7‘2. Jį pasiėmę visą dieną praleidome Bakio pliaže. Po truputį toliau tobulėjam. Jau išeina atsistojus varyti tiesiai nuo bangos. Tiesa šiandien banga ganėtinai pikta. Nors ji ne didesnė kaip 2m, bet mala ilgai ir stipriai.
07.17
Nuo vakaro iki ryto lijo su pertraukomis. Ryte tas pats - tai lyja, tai ne. Nusprendėm dieną skirti kultūrinei programai. Nuvažiavom į Bilbao/Bilbo. Antras pavadinimas Baskų kalba. Čia Baskų krašto sostinėje labai stipriai jaučiasi jų noras būti nepriklausomais. Dalijami informaciniai lankstinukai, visur kabo plakatai su Baskų vėliava ir užrašu Freedom for the Basque Country. Taigi Bilbo mes apžiūrėjome įžymujį Guggenhaim‘o muziejų, o jo priemiestyje - Biskajos tiltą. Po to grįžinėjom namo pakrante. Čia ganėtinai stipriai pūtė vėjas, taigi nusprendėme paieškoti vietos, kur būtų galima plaukti, bet kai atvažiavome prie vandens nusprendėme, kad gal geriau važiuoti į Bakio pasurfint. Toje vietoje pūtė stabilūs 18m/s, o gūsiuose pūsdavo iki 22m/s. Kai nuvažiavom į Bakio, pamatėm, kad surfint galima, nes keli instruktoriai vedė mokyklėlę vaikams. Taigi kelias valandas tobulinom savo įgūdžius. Banga tikrai buvo didesnė nei 2m, o toliau nuo kranto ir virš 4m. Vakare vėl lijo..

Monday 13 July 2009

Atostogos I dalis


07.05
Atvažiavom į Torbolę apie 11.30, Ora (popietinis vėjas) jau buvo pradėjusi pūsti. Šį sykį apsinakvojome kempinge Al Cor. Jis yra netoli Vasco Renna surf centro. Pasistatėme palapinę, susitvarkėm daiktus ir pradėjom takeluotis bures.
Prie kranto nelabai pūtė, bet užkilus aukščiau vėjo buvo per akis. Pūtė kokie 6-11m/s. Pats tas drožti jibe‘ams. Paplaukiojau kokias 3 valandas, tada vėjas pradėjo rimti ir aš grįžau. Tėtis dar išplaukė. Vėliau vėjas sustiprėjo ir buvo galima plaukti dar valandą.
Vakare išėjom pasivaikščioti po miestą. Čia labai gražu.
Be mūsų (Aš, Elena ir Arnas) yra Martynas (Buriukas) su šeima.
07.06
Ryte anksti nesikėlėm - ilsėjomės po kelionės. Visą rytą lijo, tai galvojome, kad paplaukiot šiandien visai neišeis, tačiau po pietų vėjas pradėjo kilti.
Lentoms buvom atsukę ventilius ir vieną iš jų pernešdami lentas pametėme. Kai pradėjome jo ieškoti po kelių minučių visi kaimynai subėgo ir padėjo mums jo ieškoti -deja neradome ir nutraukėme paieškas. Jeigu būtume toliau ieškoję, butų subėgę pusė kempingo. Žmonės čia neįtikėtinai draugiški ir malonūs.
Po pietų vėjas pakilo iki kokių 4 – 8 m/s. Kiti paplaukiojo, bet aš pasilikau krante ir tvarkiausi savo burės kemberį.

07.07
Prabudau apie 6 ir išėjęs iš palapinės pamačiau, kad pučia. Aš ir Arnas susitakelavom bures ir išplaukėm. Prie kranto gūsiavo, bet toliau nuo kranto jis buvo lygus. Pūtė 7 – 13m/s, o bangos beveik nebuvo (< style="TEXT-ALIGN: center; MARGIN: 0px auto 10px; WIDTH: 400px; DISPLAY: block; HEIGHT: 267px; CURSOR: hand" id="BLOGGER_PHOTO_ID_5371569541937017474" border="0" alt="" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrPnb1i-rambBgy2L-w6k4IPJpMDjN8aZciOpAyOTykGdjIW9d8HXOlMIZ1OEtNVS1Iq3Bn0PvbVtfXJYq-UNARoDyTtTGLZxUzr_EpgYJlodrPraRcLtsAumVm9xSotEO23nBlAdgyb7H/s400/IMG_0639tt.jpg">Kai grįžom į kempingą jau buvo pradėję pūsti.Mes išplaukėm kai kiti jau grįžinėjo. Aš užkilau link Uolos (kas buvo Gardoje ją žino) ir prie jos glisavau pirmyn atgal. Tačiau po vieno posūkio vėją visiškai išjungė. Vėliau dar papūtė keli gūsiukai ir aš paplaukiau arčiau Torbolės, bet iki kranto buvo likęs dar geras kilometras. Tėtis tuo metu buvo apie 500 metrų nuo Rivos. Pamatęs, kad iki kol sutems nespėsiu grįžti pradėjau šauktis pagalbos (rankomis mojavau virš galvos), kadangi ant kranto judesio nemačiau nusprendžiau išsitakeluoti burę. Tai užtruko ganėtinai ilgai. Kai liko tik burę susisukti pamačiau, kad prie tėčio priplaukė kažkoks kateris. Tai buvo gaisrininkų kateris jis paėmė ir mane tada mus nuvežė į krantą. Kur mūsų laukė gausi minia žiūrovų.
07.08
Ryte neplaukėm. Buvom sotūs nuo pasiplaukiojimo vakar. Po pietų irgi nieko gero. Ora pūtė silpnokai ir trumpokai. Tačiau šiek tiek pasiplaukiojom. Vakare kaip ir kiekvieną vakarą lijo.
07.09
Ryte aš išplaukiau apie 7.30 ir dar spejau paplaukioti ant lygaus ir stipraus vėjo. Kiti - kurie atplaukė bent 45min vėliau turėjo pasitenkiti gūsiuotu vėju. Po rytinio pasiplaukiojimo ir pusryčių išėjom pasižvalgyti po windsurfingo parduotuves. Jos čia tikrai didelės. Per pietus palijo. Kai lietus praėjo, vėjas visiškai nurimo ir paplaukioti neišėjo.
07.10
Ryte neplaukiojome, nes vėjas buvo per daug gūsiuotas. O po pietų kartojosi vakardienos scenarijus. Plaukti bandėm, bet nieko gero neišėjo. Tokio prasto oro Gardoje dar nebuvom matę – kiekvieną dieną lija, o vėjas nepučia. Vakare pradėjom krautis daiktus rytoj važiuojam toliau. 07.11
Ryte atsikėlėm, susikrovėm daiktus, papusryčiavom, atsisveikinom su kaimynais ir pajudėjom.